Κινηματογραφικές αφηγήσεις

Η αφήγηση δεν είναι προνόμιο μόνο του γραπτού λόγου. Έχει και ο κινηματογράφος τη δική του γλώσσα και τους δικούς του τρόπους με τους οποίους αφηγείται ευρηματικούς μύθους -ιστορίες που συχνά πηγάζουν μάλιστα από τη λογοτεχνία. Αλλά ό,τι ο συγγραφέας αφηγείται με λέξεις, ο σκηνοθέτης το αφηγείται με εικόνες και ήχο!

Το Ολοκαύτωμα στον κινηματογράφο

The last train to Auschwitz, Joseph Vilsmaier, 2006 

Ο πιανίστας (The pianist), Roman Polanski, 2002

Η γκρίζα ζώνη (The grey  zone), Tim Blake Nelson, 2001

Η ζωή είναι ωραία (Lifeisbeautiful), Roberto Benigni, 1997

Η εκεχειρία (The Truce), Francesco Rosi, 1997

Η λίστα του Σίντλερ (Schindler’ s List), Steven Spielberg, 1993

Η απόδραση από  το Sobibor (The escape from Sobibor), Jack Gold, 1987

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (The diary of Anne Frank), George Stevens, 1959

Υπεύθυνη: Άντρη Μοδέστου, Φιλόλογος

 

Τα Χριστούγεννα στον κινηματογράφο

Ένα δύσπιστο αγόρι επιβιβάζεται στο τραίνο που οδηγεί στον Βόρειο Πόλο. Μια ταινία του Robert Zemeckis με τον Tom Hanks να υποδύεται οχτώ ρόλους, από το ίδιο το αγόρι έως τον Άγιο-Βασίλη!

Ο Michael Keaton είναι ένας πατέρας που δεν κρατάει συχνά το λόγο του. Μετά το θάνατό του θα επιστρέψει τα επόμενα Χριστούγεννα ως χιονάνθρωπος για να αποκαταστήσει τη σχέση του με την οικογένεια του.

Μιούζικαλ με κωμικά και ρομαντικά στοιχεία καθώς δύο ζευγάρια φίλων μουσικών ταξιδεύουν για ένα χριστουγεννιάτικο πάρτυ. Με όμορφες χορογραφίες και ένα εξαιρετικό soundtrack - με αποκορύφωμα τη στιγμή που όλοι μαζί τραγουδούν το ομότιτλο κομμάτι White Christmas.

Η ιστορία της γνωριμίας της Μαρίας με τον Ιωσήφ, η γέννηση του Ιησού, το ταξίδι προς τη Βηθλεέμ. Μια όμορφη προσπάθεια αναπαράστασης των Βιβλικών Γραφών.

Σε αυτή την της μεταφορά της ιστορίας του Charles Dickens ο Robert Zemeckis σκηνοθετεί τον Jim Carrey στους ρόλους του Ebenezer Scrooge αλλά και των τριών φαντασμάτων που θα τον επισκεφθούν! Εντυπωσιακές στιγμές, με αποκορύφωμα το μοντάζ του παρελθόντος που παρουσιάζει τι ξέχασε/θυσίασε ο ήρωας στο βωμό του κυνηγιού του πλούτου...

Παραμονή Χριστουγέννων στα χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Γερμανοί, Γάλλοι και Σκωτσέζοι στρατιώτες θα προβούν σε αυθόρμητη εκεχειρία για να γιορτάσουν, να παίξουν ποδόσφαιρο και να θάψουν τους νεκρούς, ξέροντας πολύ καλά τι ξημερώνει την επόμενη μέρα... Μαθήματα ανθρωπιάς και παράδειγμα του πώς η ζωή γράφει τα καλύτερα σενάρια...

Μια μοντέρνα μεταφορά της κλασσικής ιστορίας όπου ο Scrooge αντικαθίσταται από έναν εγωιστή, κυνικό τηλεοπτικό μεγαλοπαραγωγό που θα δεχθεί την επίσκεψη των τριών φαντασμάτων.

Ένα αριστούργημα του Frank Capra (προτάθηκε για 5 βραβεία Oscar). Αξεπέραστη εμψυχωτική εμπειρία, όλοι μας θα ήμασταν λίγο καλύτεροι αν το βλέπαμε κάθε Χριστούγεννα...

Υπεύθυνη: Γιαννούλα Σταύρου, Φιλόλογος